ОБЛЕПЯНЕ /БРАНДИРАНЕ/ НА МПС

Облепяне на МПС

Ако „термините“ автомобилно брандиране (car branding), carwrapping (частично или цялостно облепване или обличане на автомобили с фолио), vinylstyling, апликиране, персонализиране, оптичен, визуален или софт тунинг, редизайн, плотерно и печатано автомобилно или каст фолио с и без ламинат. Ние от се занимаваме с проектиране, изработка и монтаж на декорации от ПВЦ фолио върху всякакви превозни средства, познато най-вече като брандиране на автомобили (car branding), обличане на коли с фолио или кар рапинг (car wrapping), облепване с фолио и т.н. Различните термини в повечето случаи означават едно и също нещо, но има, разбира се, някои съществени разлики. Няма да крием, че любими са ни точно тези, последните - оптичното, графично или артистично персонализиране чрез уникална авторска визия, създадена за конкретния модел, конкретния цвят и конкретния собственик на колата. Разбира се, фолиото върху колата можа да има се използва и като защита на лаковото покритие на купето за есенно-зимния сезон и от агресивни външни въздействия. Всичко обаче започва от вашето желание да сте различни.


Материали и технологии

Самозалепващите се винилови (PVC) фолиа имат широк спектър на използване. Използване на готови оцветени автомобилни фолиа, изрязани на плотер и комбинирани помежду си. Тази технология до известна степен ограничава творческите възможности на студиото за брандиране. Това е класическият случай при брандирането на автомобили - изрязване на надписи или елементи от съответния цвят фолио и директно монтиране върху превозното средство. В зависимост от сложността на кривините и дълготрайността се използват полимерни или каст фолиа. Частично или пълно обличане на автомобил с напечатано върху специално фолио фотореалистично изображение с висока резолюция + ламиниране. Върху фолиото може да пренесете най-различни изображения чрез висококачествен солвентен или латексов струен печат. Използва се както при традиционното брандиране (с имиджова или продуктова цел), така и при персонализирането на автомобили - визуалното тунинговане, артдекориране и т.н. Това предполага "обличане" на по-големи площи от колата със съответното изображение. Този вариант е по-скъп поради няколко причини: качеството на фолиото трябва да е без компромиси (каст фолио поне от среден ценови клас), печат с висока резолюция, финално ламиниране на отпечатаното изображение и в зависимост от проекта - рязане по контур.


Фолиа със специални ефекти и текстури

Автомобилни фолиа със специални ефекти и текстури – хамелеон, карбон, металик, матови варианти на различни цветове... Това са фолиа, чието частично полагане върху отделни детайли (елементи) на купето, създава специфична и характерна визия на автомобила, като му придава неподправена индивидуалност. С тях може да се подчертае оптично отделен външен детайл на автомобила – страничните огледала, предния капак (или част от него), отделни детайли по калниците или други характерни моменти от дизайна на колата. Това е така нареченият редизайн, оптичен или визуален тунинг. Фолиата от този сегмент могат и изцяло да променят цвета на автомобила или да го матират. Важното в случая е, че всичко това става много по-бързо и по-евтино от традиционната бояджийска технология. И още нещо – във всеки един момент фолиото може да бъде демонтирано без да се наранява оригиналното лаково покритие и да се върнете предишния изглед на колата.


Прозрачно защитно фолио

23 Ноември 2015 3 коментара

В процеса на своята експлоатация купето на вашия автомобил постоянно е подложено на въздействията на въшната среда, която често пъти е доста агресивна – качеството на пътищата, климатичните условия, некачествена автокозметика, вандализъм ... С течение на времето оригиналният цвят на вашата кола помръква, лакът се матира, появяват се малки драскотини и други наранявания на лаковото покритие. Да запазите за по-дълго време заводското състояние на покритието на автомобила ще ви помогне ламинирането на цялото купе или на отделни негови елементи, което представлява "обличане" със специално високотехнологично прозрачно защитно фолио. Вие може да поръчате специално разкрояване според конкретния модел на вашата кола - за цялостно или частично автоламиниране.


Апликиране на плотерно фолио

Цени от 45 лв/кв.м /не включва ДДС и проект/. В най-общия случай това е начин на декориране, при който се работи със специални цветни фолиа, изразяни на плотер – надписи, лога, други декоративни елементи. Подготвеното по този начин фолио се монтира директно върху предварително почистената повърхност на автомобила чрез техниките „сухо” или „мокро” лепене, в зависимост от площта на елементите, релефа на колата (2D или 3D кривини) и, разбира се, вида на самото фолио. Като правило автомобилът се декорира от всички страни. Този начин е сравнително по-евтин, най-вече защото няма пълноцветен печат с висока резолюция върху фолиото и последващо ламиниране на отпечатаното изображение, т.е. спестява се от печат и ламиниране.


Декориране със специални структурни фолиа

ПЕРСОНАЛИЗИРАНЕ (ОПТИЧЕН ТУНИНГ) - ДЕКОРИРАНЕ СЪС СПЕЦИАЛНИ СТРУКТУРНИ ФОЛИА - пълно или частично – от 100 лв/кв.м. /не включва ДДС и проект/. Този вид декориране предлага много широк диапазон от варианти – от „обличане” на един или няколко малки детайла до „пълна промяна” на цвета чрез цялостно опаковане на колата с фолио с определена структура или цвят. През последните години е доста разпространено „матирането” на определени елементи или на цялата кола. В този случай може да се използва както матово фолио с цвета на колата, така и контрастен вариант – например бяла/червена/оранжева кола с черен матов преден капак и т.н. Не по-малко интересно е и подчертаването на определени характерни детайли от екстериора с фолио тип „карбон” (2D - печатано или 3D – релефно/структурно). Световната и отчасти българската практика в car wrapping-а дават и доста екстравагантни варианти – като например „позлатяване” и „хромиране” на купето. Много добри резултати дават и металиковите варианти на каст фолиата на водещите фирми, както и тези с ефект "драскан метал".


Comment Form is loading comments...

ПОСЛЕДВАЙ НИ

short